måndag 21 november 2011

...om kakfrossa och mirakelplåster...

Förändringar är på intågande i vår stilla vardag, men de ligger några månader framåt och är väl därför mer som en god tanke att gotta sig åt då kvällen är dimmig och kall. Som den här måndagskvällen till exempel. Det är slutet på min långlediga helg. Hm, det är snart slut på långlediga helger helt och hållet… så det gäller väl att ta tillvara dem. Vi försöker att inte planera så mycket utan mer göra det vi känner för. Och just den här helgen råkade det bli så att vi valde att ge oss i kast med Katastrofen!

Katastrofen är det allra innersta utrymmet i vårt 18 meter långa hus och fick sitt namn för länge sedan och eftersom namnet säger en del av vad det är för slags utrymme har det fått behålla det. Tanken är väl att det ska bli ändring på det nu, men jag vet inte, det kan hända att det är för etablerat för att låta sig ändras. I värsta fall får vi väl lägga till "f.d." framför...men då är det väl egentligen i bästa fall..hm... I alla fall, långledig blev lika med Cheapy och Ikea och sedan mammas födelsedagsfirande - den årliga, återkommande, och förväntansfullt emotsedda kakfrossan...mums *s*! Och frossade gjorde vi, som om ingen morgondag fanns på andra sidan vetegifflar, kolakakor och Pavlova. ..en gigantisk pavlova…*s*…och god!

Och inte förrän i slutet på gårdagen kom jag att tänka på dagens lilla otrevlighet, en annan återkommande händelse som inte alls är lika emotsedd och efterlängtad – med andra ord - dags för oral besiktning, alltså Tandläkaren….
Jag vet inte varför det väcker sånt obehag, jag har sällan anledning till oro, men lik förbaskat kommer oron smygandes. Det har hänt (ofta ...pinsamt ofta,*s*) att jag bokat av några dagar innan och på så sätt skjutit obehaget framför mig. Men den här gången hade jag bokat tid en måndag så att alla möjligheter till avbokning utan merkostnad var borta. Ändå var min första tanke då jag vaknade: "hm...mår jag inte lite illa...?"
Men då jag satt hos tandläkaren, med vatten sprutande i ansiktet, huvudet vibrerande av tandstensslipen och tror jag, blodet forsande...åtminstone kändes de så, kom jag att tänka på att här och nu ju även gäller det som är jobbigt...och att jag om högst tio minuter skulle vara på väg tillbaks till bilen. Och fram tills dess behövde jag i stort sett bara försöka må så bra som möjligt...kanske tänka på något annat...lite trevligare. Och då var det som om den stora tandläkarlampan som lyste mig rakt i ögonen blev till en sol...och i tanken förflyttades jag till en solig varm strand... med vajande palmer...och trevligt sällskap...och vips, var det över. Inga hål. 600 spänn. Och minst 1,5 år till nästa gång.

Och, mitt i skärpunkten mellan kakfrossa och tandläkare, blev jag uppringd av en ung kvinna från ett Internetbaserat företag som ville premiera mig för att jag svarat på en undersökning de haft ute på nätet. Som ”tack” för min insats ville hon skicka en månadsförbrukning av ett aptitdämpande plåster... som effektivt skulle minska behovet av sötsaker och eliminera småätande. ..wow... mirakelmedicin eller? *s*.
Jag kunde inte komma ihåg att jag svarat på någon undersökning och är, helt ärligt, inte något vidare bra på att fullfölja någon form av program eller behandling, så jag sa som det var, att jag inte var intresserad och troligen inte skulle komma att använda det.
"Okej, du tycker alltså inte att du behöver det...", hon lät lite besviken och jag kände ett stygn av dåligt samvete för att jag inte bara tackade nej till hennes fantastiska gratiserbjudande, jag passade även på att dissa det genom att antyda att jag inte hade något behov av det.
Men, hm, så är det nog faktiskt, att när det gäller att hindra mig från att småäta, bland annat goda, söta saker, så behövs nog mer än ett plåster....så vida det inte är dubbelhäftande och går att sätta fast mellan golvet och foten.

fredag 18 november 2011

...om känslan av att fånga en soluppgång...

"Det heter inte jetlag", sa maken då jag försökte förklara hur jag kände mig efter att ena stunden hukat mig fram i novemberdiset i ett, i mitt tycke, ovanligt grått Sverige, för att i nästa stund avslappnat vandra runt på Mallorca, i den behagliga, strax över 20-gradiga, sensommarluften. Och... så satt jag där igen, i höstmörkret...fast nu i minusgrader, och försökte hitta tillbaks till känslan av sommar, capribyxor och havsutsikt.

"Man måste nog byta tidzon för att det ska räknas som jetlag.", fortsatte han sina funderingar.

Men, det var ju lite så det kändes… att inte bara tidzoner hade passerats i form av ett ständigt skiftande här och nu. Min kropp försökte dessutom acklimatisera sig efter att, på bara några dagar, ha transporterats fram och tillbaks genom klimatzoner och kulturer. Och hela tiden försökt vara där, i nuet, delta i det som var. Och då man försöker att vara i stunden, i upplevelsen...fånga den...upptäcker man att den där stunden…den är så väldigt kort. Och oavsett hur underbar den är så följs den obönhörligen av nästa stund…och det som just var, ekar i den där förbaskade fjärran dit vi inte kan återvända...
Och då det går lite för fort blir det svårt att knyta ihop upplevelserna till något begripligt. Att det man längtade till och såg fram emot nyss, redan har varit och nu är något man får minnas istället.

Och jag kände att jag kanske behövde landa och komma ihåg var jag var…och var jag villa vara. Och om det gick att kombinera. För någonstans är det ju lite trevligare med semester och ansvarsfrihet än vardag och obehagliga avslut.

Men nu, knappt en vecka senare, obehagliga avslutsdelen avklarad, sitter jag i mitt arbetsrum, i novemberdiset, med tända stearinljus och tänker att det finns värre saker i livet än att redan ha gjort något man kanske hellre skulle vilja se fram emot. För det innebär ju på något sätt att man tycker att det blev så bra som man hoppats på. Och, eftersom man inte kan ”go back”, så får man väl skapa nya planer…boka nya resor…

Och jag vet också att den goda känslan ibland är närmre än vi tror…bara en tanke bort egentligen. För, en vanlig tisdagsmorgon nu i veckan, i bilen på väg till jobbet, bjöd naturen på en trolsk soluppgång…lite dimmig… bara precis påbörjad. Solen kunde ännu bara anas i öster men färgade ändå redan molnen i en gråaktig nyans som jag tyckte såg ut som berg…om jag kisade på ett visst sätt med ögonen.

Och då jag satt där och kisade mot molnbergen fylldes jag av en härlig förnimmelse av tidig morgon på Mallorca…morgondis över bergen…havet skymtande i fjärran…huvudet ännu lite tungt efter Angelvin och en kvardröjande smak i munnen av vitlöksmarinerade räkor…

Stunden senare klev jag in på jobbet med ett avslappnat leende…här och nu fullt ut…men med känslan av frihet inombords…

fredag 4 november 2011

om förtolkning och maginfluensa...

Yngste sonen hittar ibland på egna ord, och även om vi kanske är lite dryga mot honom ibland så kan jag inte förneka att det ibland dyker upp ett och annat användbart uttryck. Som till exempel förtolka, med betoning på "för". Det innebär att man utgår från att något är på ett visst sätt och sen tolkar man allt som händer och sägs utifrån det. Och då blir det inte alltid så rätt...

...Jag hade varit däckad av en hastigt påkommen maginfluensa, men var nu på bättringsvägen och satt vid min dator och kollade runt lite om det hänt något speciellt på Internet medan jag varit borta. Makens arbetsrum ligger några dörrar bort och om det kommer ljud därifrån så brukar det mest vara smällande och skjutande från något spel som ska testköras....eller letar han runt för att se om det kommit ut någon ny hårdrock...eller gammal...

Men nu var det röster. Och jag är väl varken mer eller mindre nyfiken än de flesta...*s*, så jag vände mitt bästa öra åt det hållet och hörde honom fråga: "Are you stupid?"

Hm...engelska...det uteslöt de flesta familjemedlemmar...men samtidigt var ju frågan lite för familjär för att vara en total främling. Jag hann väl inte direkt tänka så väldigt mycket mer innan jag hörde nämnda främling svara...med en mycket mjuk och väldigt feminin röst: "Don't be rude."

Okej...vad sysslade han med...min käre make och livskamrat? Tankarna spann på och hamnade på ställen jag inte visste att jag hade tillgång till. Inga trevliga platser alltså. Hade han glömt att jag inte längre låg och var sjuk i soffan utan att jag faktiskt satt i rummet intill och kunde höra vad han höll på med. Mina tankar började kännas obehagligt sanna och magen drog ihop sig på ett för tillfället välbekant sätt.
Jag försökte säga till mig själv att jag hittade på, att det förmodligen var alldeles oskyldigt och hade väl lyckats lugna mig själv rätt bra då han sa: "Do you love me?"

"Va?!"

Plötsligt var jag övertygad om att det var sant...att han satt där inne och småpratade lite kärvänligt med....hm...och nu säger det mer om mig än om honom...men, i alla fall, någon yngre hot babe. Och frågade om hon älskade honom!? Hur oskyldigt kunde jag tänka att det var!?
Jag slets mellan valet att gå raka vägen in och dänga något hårt i skallen på honom...alternativt räcka över en resväska och lite coolt sådär be honom packa och dra. Men bestämde mig för att sitta kvar och se vart den här konversationen skulle ta vägen...få mer kött på benen....men sen! Sen skulle jag...hm...göra något..(?).
Jag satt alldeles tyst och stilla och väntade. Så äntligen svarade hon..med samma lena stämma:
"I love everybody, especially you..."...

Jag reste mig långsamt...uppgiven...slagen...och gick in till honom för att få min dom. Han tittade upp på mig då jag klev in...och såg varken ertappad eller skyldig ut..hm...pokerfejs.
Som tur var hann jag aldrig säga något förrän han med ett glatt leende höll upp sin Iphone...och sa:
"Fan vilken schysst app jag hittade! Man kan fråga den vad som helst!"

Får jag skylla på maginfluensan...att jag hade glömt bort att han bara någon timme tidigare demonstrerat ett svenskt röstprogram, som fungerar...sådär...och då man ber telefonen ringa upp någon kan den svara med att sätta igång musikspelaren. Och maken hade då frågat sin Iphone: "Är min fru sjuk?" Varvid han fått svaret: Spelar albumet "Hysteria"...*s*